nl us

3 daagse Ploegbijscholing

TLO Deen BV opereert sinds enige jaren op het gebied van zowel de Zweedse als de Nederlandse brandweer. In die jaren heeft TLO Deen BV veel kennis opgedaan in het bestrijden van brand. Sinds enige tijd heeft het Nifv de module 'ploegbijscholing' geintroduceerd. TLO Deen BV biedt de praktische invulling van deze module aan. Onderstaand leggen we u graag uit hoe de 3 daagse variant er uit ziet.

De bijscholing omvat de volgende onderwerpen:

  • Brandontwikkeling
  • Rook en brandverloop
  • Het RSTV model
  • Brandgaskoeling
  • Straalpijpvoering
  • Repressieve vantilatie
  • Warmtebeeldcamera
  • Binnenaanval

De eerste dag vindt plaats in ons brandsimulatorpark. Dit park is uniek: in Europa is er geen simulatiepark dat zijn gelijke kent. De simulators kunnen de verwoestende kracht van flashover en backdraft perfect na bootsen, uiteraard spelen stoffen als hout en plastic daar een belangrijke rol in. Daarnaast kan ook juist het meest subtiele vuurtje worden nagebootst dat we langzaam laten uitgroeien tot een ontwikkelde binnenbrand. De eerste dag wordt er vooral stilgestaan bij het koppelen van theorie aan praktijk: zaken als brandcurve, flashover & backdraft, brandverloop, hoe ziet dat eruit? Hoe kun je het bestrijden? Moet het bestrijd worden? Kan het bestreden worden? De cursisten krijgen al deze facetten in één dag mee. 'De aap het kunstje leren' is er niet bij, de cursist kan aan het einde van de dag keuzes maken op basis van kennis en inzicht.

De twee dagen erna worden gevuld met inzetten. De ploeg krijgt een brandscenario voorgeschoteld en gaat deze bestrijden. De beelden, kennis en inzicht die ze in de simulator op de eerste dag hebben opgedaan worden toegepast op praktijk branden. Deze branden zijn uiteraard realistisch geënsceneerd: er wordt gezorgd voor voldoende onverbrande gassen zoals die tijdens een echte binnenbrand ook waargenomen worden. Aan het einde van deze drie dagen kan de cursist de brand lezen en begrijpen. De ploeg krijgt handvatten mee om te kunnen beoordelen of een binnenaanval nog te doen is, of niet. Na deze dagen maken brandweermensen keuzes uit begrip, niet omdat ze een kunstje kennen!

De ploegbijscholing is een must voor iedere manschap en bevelvoerder. Velen korpsen gingen u voor en de reacties zijn lovend: een aanrader voor iedereen!