nl us

Verslag van dag 8: 14 januari 2012

Orlando, Florida.

Vandaag is de dag dat ik een 24 uurs dienst met mijn contactpersoon in Orlando mag meelopen. Om 7:30 zit Bob Coshigano me met een brede glimlach op te wachten in de keuken: 'You look like shit man!'. Zo voel ik me dan ook wel. Na 2 dagen Jacksonville en 1 nacht Orlando begint de slaap de overhand te krijgen. De vorige nacht heeft er in gehakt omdat ik niet verder gekomen ben dan 2 uur slaap, de nachten daarvoor waren niet veel beter. Dit heeft overigens geen enkel effect op mijn enthousiasme! Bob beloofd me vanavond nog zo'n nacht, het is immers zaterdag...

Firefighter Roger is van mijn leeftijd en samen hebben we uren zitten praten over de brandweer. Dit werd af en toe afgewisseld met een sprintje naar het voertuig voor een melding. Rond een uur of elf gaat het alarm weer af. De speaker roept een rij voertuigen op waarmee je een complete stad kan blussen en aan het einde van die riedel: '.....fire in the attic'. Een zolderbrand! Vol goede moed en onder het genot van een lekker zonnetje gieren we door Orlando. Eenmaal aangekomen kunnen we achteraan aansluiten en is het vuur onder controle. Erg spectaculair was het niet maar we zijn in ieder geval een keer weg geweest voor brand!

De rest van de dag verloopt rustig. 's middags heb ik mijn achterstand met het blog weer ingehaald en mijn Macbook lijkt na een uitgebreide formateer sessie weer klaar te zijn voor de strijd. Daar heb ik overigens niet veel aan, alle software en data is hij kwijt... Na het eten kan ik zowaar 3 uur slaap pakken zonder dat het alarm me uit mijn dromen haalt. 

De avond begint zoals de vorige. De eerste gewonden melden zich, al dan niet onder invloed van een flinke emmer alcohol. Om elf uur is het dan wederom raak: brand in een daklozen opvang. In een nabijgelegen loods staan een aantal wasmachines en drogers. 1 van de drogers staat in de fik en de loods doet aardig mee. Binnen no-time liggen er een berg slangen op straat en is de brand geblust. Op straat staan een goede honderd daklozen toe te kijken. Net als in New York rukt men met veel materieel uit. 3 tankautospuiten, een ladder, 2 OvD's en een heavy rescue unit zijn ter plaatse.

De rest van de avond staat weer in het teken van mensen onder invloed van alcohol of drugs. De meest opvallende waren 2 dames: Eentje vinden we in een wijk waar je 's avonds beter niet aan de wandel moet gaan. Ze is volledig van de kaart en tegen de koelkast gevallen, dat beweren haar huisgenoot en huisgenote tenminste. Er hangt een sterke hash lucht in de woning... Als klap op de vuurpijl komen we aan bij een discotheek. Een dame van 29 jaar ligt bewusteloos op het toilet en haar pols is zwak. Ze is met een goede 110 kilo ook aan de zware kant en het kost ons moeite haar op de brancard te krijgen. Mijn respect voor de ambulance dienst begint steeds groter te worden. Aangezien alle ambulance handelingen hier door de brandweer gedaan worden rukken we naar alles uit. Als de uitrukken gelijkwaardig zijn aan die in Nederland rukken deze mensen voornamelijk uit voor een berg onzin en voor mensen die zichzelf volledig kapot maken en van hulpverleners verwachten dat zij de boel dan opruimen. Dan blijf ik toch liever bij de rode wagens!

Paul vroeg me of de Amerikanen ook benieuwd zijn in de Europese manier van brandbestrijding. Het antwoord is volmondig ja. Iedere 24 uur ontmoet ik hier weer 18 nieuwe mensen en allemaal vertellen ze gedurende dag wel iets over de brandweer in Amerika. Steevast volgt de vraag hoe wij in Nederland werken. Vragen over ons hoge druk systeem en het (in hun ogen) schamele aantal mensen dat naar een brand uitrukken zijn het hoofdonderwerp. 

Blijf jullie vragen en opmerkingen vooral sturen!

 

Orlando 14 january 2012

 • DSC09617.JPG
  Another 'chestpain' patient
 • DSC09618.JPG
  Bob and Manny taking care of the patient
 • DSC09621.JPG
  Breathing difficulties at elderly home
 • IMGP0438.JPG
  Fire in attic
 • IMGP0439.JPG
  Fire in attic
 • IMGP0441.JPG
  Fire in Homeless shelter
 • IMGP0442.JPG
  Fire in homeless shelter
 • IMGP0443.JPG
  Fire in homeless shelter
 • IMGP0444.JPG
  Fire in homeless shelter
 • IMGP0446.JPG
 • IMGP0446.JPG
  Heavy Rescue truck
 • IMGP0450.JPG
  Fire in homeless shelter
 • IMGP0452.JPG
  Fire in homeless shelter
 • IMGP0453.JPG
  Fire in homeless shelter
 • IMGP0455.JPG
  Fire in homeless shelter
 • IMGP0458.JPG
  Partyscene Orlando
 • IMGP0459.JPG
  Help the drunk :-)